Kalėdų belaukdama, visa šeima susėda Kūčių vakarienės…

Visiems besukant galvas dėl Kalėdų dovanų ir nenumaldomai artėjant pačiai šventei, kiekvienuose namuose vis daugiau jaukumo įneša įžiebiamos švieselės. Kalėdų išvakarėse visa šeima susėda prie Kūčių stalo.  

Nuo seno Kūčių dieną laikomasi sauso pasninko, kai visi, išskyrus ligonius, senelius ir vaikus, valgo tik vieną kartą, susilaikydami nuo mėsos patiekalų ir pieno produktų. Pietums ruošiamos pasninkinės sriubos, troškinti kopūstai, virtinukai su grybais. Nors Kūčioms įprasta gaminti dvylika valgių, bet gera šeimininkė mokėdavo paruošti 20–30 patiekalų: pagrindiniai kartodavosi kasmet, kiti – pamečiui. Iš viso suskaičiuojama apie 100 lietuviškos virtuvės Kūčių patiekalų. Visi jie pasninkiniai: gaminami be riebalų arba tik su aliejumi, gaminant paprastai nenaudojami kiaušiniai ir pieno produktai.

Kūčių patiekalai gaminami iš ankštinių (žirniai, pupelės, pupos) ir grūdinių (avižos, kviečiai, miežiai) kultūrų, aguonų, kanapių, linų sėmenų, daržovių (bulvių, burokėlių, kopūstų, morkų), miško (grybų, riešutų, spanguolių) ir sodo (obuolių, vyšnių, medaus) gėrybių. Vyrauja šaltieji patiekalai: daržovių mišrainės, paruošti žirniai, pupos, kviečiai, grybai, silkės, taip pat – medus. Įvairūs kepiniai: kūčiukai, duona, mieliniai pyragėliai su daržovių ar vaisių įdaru. Geriamas įvairių rūšių kisielius – labiausiai paplitęs avižų. Jis paprastai skanaujamas su aliejuje kepintais svogūnais, saldintu vandeniu, aguonų pienu. Būtinas Kūčių patiekalas ar jo dalis – žuvis.

Kūčių stalas yra išskirtinis: šventinis stalas dengiamas balta staltiese, po ja klojamas plonas šieno ar šiaudų sluoksnis. Stalo viduryje dedama pinta ar keraminė lėkštelė su kalėdaičiais, šalia dedami kiti patiekalai. Paprastai stalas dengiamas viena lėkšte daugiau nei yra valgančiųjų, taip prie stalo kviečiami šeimos mirusieji. Tai labai senovinė, pagonybės laikus siekianti tradicija. Dalijant kalėdaičius, kai kuriuose regionuose vėlių lėkštėje dedamas vienas kalėdaitis arba nedidelis kiekvieno valgančiojo kalėdaičio gabalėlis. Prie vėlių lėkštelės nereikia dėti įrankių. Stalą galima puošti eglės ar pušies šakele, uždegti vieną ar keletą žvakelių, pastatyti nedidelį kryželį. Nenudengtas Kūčių stalas paliekamas per naktį, kad senolių vėlės galėtų pasimaitinti. Kalėdų rytą nurinktu šienu ar šiaudais šeriami gyvuliai. Jei šeima jų neturi, šieną geriausia sudeginti židinyje ar lauže.

Kūčių stalas, kaip ir pati vakarienė, yra rami, todėl nedera naudoti ryškių stalo puošmenų, sakyti garsių tostų, dainuoti ar garsiai linksmintis. Kūčių vakarienės susirenka tik šeima, nėra įprasta eiti į svečius – tam skirtos Kalėdos. Pagrindinis Kūčių stalo apeiginis valgis – kalėdaitis – Dievo dovana. Todėl jo valgymui skiriamas išskirtinis dėmesys. Jei šeima yra tikinti, prieš pradedant Kūčių vakarienę sukalbama malda. Po jos vyriausias šeimos narys (paprastai tėvas) ima kalėdaitį ir duoda jį laužti antrajam pagal amžių linkėdamas sveikatos, Dievo malonės, kartu sulaukti kitų Kūčių. Šis padėkoja ir duoda vyriausiajam laužti savo paplotėlio. Taip, paprastai laikydamasi amžiaus eiliškumo, kalėdaičiais pasidalija visa šeima. Po dalį paplotėlio padedama ir ant papildomos vėlių lėkštelės. Per Kūčias stengiamasi paragauti visų 12 patiekalų, kad metai būtų dosnūs, sveiki ir derlingi.

Siūlome patiems pasigaminti naminių kūčiukų pagal „Horcea consulting“ virtuvės šefo Tomo Romikaičio receptą.

kuciukai

Kūčiukai

Kūčiukai

l vandens, 2 kg miltų, 0,5 kg cukraus, 150 g aguonų, 25 g mielių, 100 g aliejaus, druska.

Į vandenį supilti aliejų, druską, cukrų, ištirpintas mieles, vandenyje išvirtas aguonas ir miltus. Užminkyti tešlą. Palikti šiltai, kad pakiltų, tuomet formuoti norimo dydžio kūčiukus. Suformuotus kūčiukus kepti 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 min., kol lengvai apskrus.

Taip pat Kūčių vakarienę paįvairinti primirštu senuoju Kūčių patiekalu – kūčia.

_MG_6423

Kūčia

Kūčia

2 stiklinės grūdų (rugių, kviečių), 1 stiklinė aguonų, 0,5 l skysto medaus.

Grūdus reikia užpilti karštu vandeniu, palaikyti, kol išbrinks. Tada nupilti vandenį, grūdus sumaišyti su aguonomis ir medumi. Medus turi būti skystas; jei jis kietas – reikia pakaitinti su trupučiu vandens. Kūčią galima paskaninti riešutais, razinomis. Šias prieš tai brinkinti šiltame vandenyje 20 minučių.

Na ir koks Kūčių stalas be spanguolių kisieliaus:

kisielius

Spanguolių kisielius

Spanguolių kisielius

3 stiklinės spanguolių, 2 gvazdikėliai, 4 stiklinės vandens, 3 šaukštai krakmolo, 1 stiklinė cukraus,

žiupsnelis cinamono.

Spanguolių kisielius gaminamas iš perrinktų švarių spanguolių. Uogas reikia užpilti šaltu vandeniu ir virti, kol susprogs odelė. Tada masę pertrinti per sietelį, supilti į puodą, pilti cukrų, prieskonius ir kaitinti. Cukraus kiekį galima keisti pagal skonį, vietoj jo galima dėti medaus. Krakmolą ištirpinti šaltame vandenyje ir po truputį, plona srovele, supilti į verdančią uogų sunką. Maišant pakaitinti 2–3 min. ir supylus į indelius papuošti vaisiais ar šaldytomis uogomis (jas reikia atšildyti ir nupilti skystį, kad nepraskiestų kisieliaus). Kisielių galima virti ir iš bruknių, džiovintų vaisių ir uogų (aviečių, vyšnių, braškių). Nuplautus vaisius, uogas reikia pavirti, nusunkti, įdėti prieskonių, cukraus. Įpilti vandens su ištirpintu krakmolu ir virti taip, kaip ir spanguolių kisielių. Jei naudojamos šaldytos uogos, jas reikia atšildyti. Tuomet kisielių reikia virti iš karto pridėjus mėgstamų prieskoniųDaugiau Kūčių ir kitų švenčių receptų rasite naujoje „Terra Publica“ leidyklos išleistoje knygoje „Lietuviška virtuvė: šventės ir receptai“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *