Liko tik 4 savaitės iki Kalėdų…

Nors artėjanti žiema mums apie save nepraneša baltu sniegu, tačiau darbams vejant darbus su kiekviena diena vis arčiau viso pasaulio – mylimiausia vaikų ir didžiausia metų šventė Kalėdos. Kalėdų laukti yra ypač smagu ir malonu, nes didžioji šios šventės dalis – pasiruošimas. Tad kuo anksčiau pradėsime daryti dovanų sąrašą, puošti namus, tuo ilgiau galime džiaugtis Kalėdomis.

Prieš Kalėdas, žinoma, visa šeima susirenka Kūčių vakarienės, o jau išaušus rytui švenčiamos Kalėdos. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad dar iki Kūčių ir Kalėdų yra keturias savaites trunkantis laikotarpis – adventas, kuriuo ne tik prasideda švenčių laikas, bet ir liturginiai metai. Adventas – susikaupimo, dvasios ir kūno apsivalymo laikotarpis.

Nuo seno Vakarų Lietuvoje per adventą buvo vakarieniaujama stalą papuošus vainikėliu su uždegta žvake. Kas savaitę degančių žvakių daugėdavo – per Kalėdas, ketvirtąją savaitę, jau degdavo keturios žvakės. Advento vakarais jau nesilinksminama, neorganizuojamos piršlybos, nekeliamos vestuvės, atsisakoma alkoholio. Belaukiant Kalėdų ruošti dovanas – sena tradicija, nes anksčiau gruodžio mėnesį kas savaitę vykdavo turgūs, vadinti: „šekaturgiais“, „skaisturgiais“, „saldaturgiais“. Juose būdavo galima rasti dovanų ir įvairių prekių šventiniam stalui.

Advento metu nuo seno laikomasi pasninko. Pasninkaujama visas keturias advento savaites. Šio pasninko metu valgomas augalinės kilmės maistas, žuvis, grybai, atsisakoma mėsos, gyvulinės kilmės riebalų. Taip iš kartos į kartą susiformavo pasninkiniai valgiai, tad siūlome išbandyti keletą šių pateiktų advento patiekalų receptų.

_MG_5484

Advento sekmadienio pietų idėja – plokštainis.

Advento plokštainis

12–15 didelių bulvių, 2 kiaušiniai, 150 g sviesto, 1 stiklinė pieno, 2 šaukštai džiūvėsėlių, druska.

Bulves sutarkuoti ir užplikyti karštu pienu. Įdėti pusę nurodyto sviesto kiekio, kiaušinių, druskos ir gerai išmaišyti. Po to į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą sudėti tarkių masę. Plokštainį dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 40–45 min. Apsitraukus tvirtai gelsvai plėvelei, reikia aplieti tirpintu sviestu, kad kepdamas plokštainis nedžiūtų. Iškepusį plokštainį supjaustyti stačiakampiais gabalėliais ir patiekti su grietine.

Grybų ir troškintų kopūstų apkepas

1 l troškintų kopūstų, 2 stiklinės savo sultyse virtų grybų, 1–2 rauginti agurkai, 1,5 šaukšto sviesto, 1 šaukštas miltų, 1 stiklinė pieno, 1–2 šaukštai tarkuoto sūrio, 1 svogūnas, druska.

Į sviestu pateptą formą sudėti grybus, ant jų – kopūstus ir supjaustytus raugintus agurkus. Susmulkintą svogūną pakepinti svieste kartu su miltais, įpilti pieno, įdėti druskos ir pakaitinti. Šiuo padažu užpilti paruoštą apkepą. Ant viršaus pabarstyti tarkuoto sūrio ir kepti 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 15–20 min.

Bulvių kotletai su grybų padažu

1 kg bulvių, 3 kiaušiniai, 1 stiklinė miltų, 2 šaukštai sviesto, 1 šaukštelis druskos,  muskato riešutas, pusė šaukštelio pipirų.

Padažui: sauja džiovintų grybų, 30 g sviesto, 35 g miltų, pusė šaukštelio druskos, pusė šaukštelio pipirų, 2 šaukštai grietinės.

Bulves reikia išvirti iš anksto, geriausia iš vakaro. Po to jas sugrūsti grūstuvu, sudėti išplaktus kiaušinius, miltus, šaukštelį druskos, muskato riešutą, žiupsnelį pipirų. Viską išminkyti ir dėti tiek miltų, kad iš tos košės būtų galima daryti kotletus. Išminkyti greitai, kad košė nepradėtų skystėti. Ant miltais pabarstytos lentos padaryti mažų sūrelių formos kotletus ir juos iškart iškepti keptuvėje su sviestu. Gerai nuplauti džiovintus grybus, sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir virti, kol grybai pasidarys minkšti. Išvirtus grybus nusunkti ir supjaustyti mažais, pailgais gabalėliais. Į kitą puodą įdėti sviesto, miltų ir maišant pakepinti, įpilti sultinio, kuriame virė grybai. Tada įdėti druskos, pipirų, supjaustytų grybų ir grietinės. Viską gerai išmaišyti ir užvirti. Padažą patiekti prie bulvių kotletų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *