Medžiotojų pilnačiai – troškinta kiškiena

Trečioji rudens mėnulio pilnatis yra ypatinga, senovėje ji vadinta Medžiotojų pilnatimi. Tai pirmoji pilnatis, tekanti po rudens lygiadienio. Sakoma, kad danguje šviečiant medžiotojų mėnuliui medžiotojams, išsirengusiems medžioklėn, daug lengviau sekti ar nudobti skrendantį paukštį ar lekiantį žvėrį. Sumedžiojus grobį, atsargos kaupiamos žiemai. Paprastai laukiniai žvėrys ir paukščiai yra medžiojami rudenį – nuo rugsėjo ar spalio iki gruodžio.

Lietuvoje medžioklė buvo žinoma dar senų senovėje – bajorų ir didikų laikais. Lietuvos didieji kunigaikščiai ir Lenkijos karaliai, keliaudami į Krokuvą ar iš jos į Vilnių, visada sustodavo pamedžioti. Tam labiausiai tiko Dzūkijos girios. Tikėta, kad medžioklės sėkmė priklausydavo nuo pagonių deivės Medeinos ir Zuikių dievo malonės. Ir dabar medžioklėje sumedžioti žvėrys pageriami rago garsais ar eglės šakele – taip tarsi atsiprašoma žvėrių valdovės.

Medžioklės sezonui ruošiama daug žvėrienos ir laukinių paukščių patiekalų.

Troškinta kiškiena su slyvomis

Kiškio nugarinė ir šlaunelės, 1 šaukštas miltų, 30 g aliejaus, 3 skiltelės česnako, 2 svogūnai, 60 g džiovintų slyvų be kauliukų, 200 g sausojo raudonojo vyno, druska, pipirai.

Mėsą reikia nuplauti, nusausinti, pasūdyti, apibarstyti miltais. Supjaustyti česnako skilteles, svogūną ir kartu su mėsa apkepti įkaitintame aliejuje. Įpilti vandens, sudėti džiovintas slyvas, įdėti pipirų, uždengti ir troškinti. Bebaigiant troškinti, įpilti vyno. Ištroškintą mėsa reikia išimti iš skysčio, atšaldyti ir padalyti porcijomis. Skystį nukošti per sietelį, užpilti ant mėsos ir viską dar kartą pašildyti.

Patiekiama su bulvėmis ar bulvių koše, burokėliais, daržovėmis, bruknių uogiene.

Daugiau lietuviškų švenčių receptų rasite greitai pasirodysiančioje leidyklos „Terra Publica“ knygoje „Lietuviška virtuvė. Šventės ir valgiai“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *