Saugomų Europos Sąjungos produktų sąrašą papildė Žemaitiškas kastinys

Europos Komisija į saugomų produktų sąrašą jau yra įtraukusi keturis lietuviškus produktus: „Stakliškių midų“, lietuvišką varškės sūrį, Seinų / Lazdijų krašto medų ir skilandį. Visai neseniai šį sąrašą papildė penktasis lietuviškas produktas – žemaitiškas kastinys. Į saugomų kilmės vietos nuorodų registrą žemaitiškas kastinys įtrauktas praėjusios savaitės pabaigoje. Europos Komisijos pripažinimo dar laukia sūris „Liliputas“ ir Daujėnų naminė duona.

Kastinys – išskirtinai žemaitiškas patiekalas, kurį dažna žemaitė šeimininkė gamindavo pati ir turėjo savo receptą. Kastinys gaminamas iš grietinės, rūgpienio, trupučio sviesto ir įvairių prieskonių: kmynų, česnako, jo sulčių, mėtų, aguonų, svogūnų laiškų. Kastinys skaniausias su virtomis bulvėmis ar duona.

Kastinį gamino ir kasdieniam, ir šventiniam stalui. Dažniausiai kastinys buvo advento ir gavėnios valgis. Šventinis kastinys buvo gaminamas antrajai vestuvių dienai. Buvo tikima, kad jei kastinys išsisuka greitai – jaunavedžių gyvenimas bus sėkmingas – kaip sviestu pateptas.

Pasigaminkime kastinį namuose!

Mums reikės:

1 l grietinės

2 šaukštų naminio sviesto

2 česnako skiltelių

Kmynų, krapų, druskos

Į molinį indą sudėkite sviestą, šaukštą grietinės, įstatykite puodą į karštą vandenį ir maišykite mediniu šaukštu. Maišykite tol, kol išsiskirs pasukos. Tada vėl įdėkite grietinės. Pradėjus tirštėti, įberkite kmynų, česnako skiltelių, krapų, druskos. Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *